Let's Chat...

Greetings...

Followers...

Friday, September 12, 2008

My Misses to My Princesses

Ingat lagi masa kecik-kecik dulu, orang tua-tua selalu pesan, "jangan melawan cakap orang tua" , "jangan membantah", "jangan menyampuk bila orang tua bercakap", "jangan nak tunjuk pandai" dan macam-macam "jangan" lagi. Mommy pun masa tu memang takut sangat dan tak berani nak buat tu semua (tapi dalam hati tu bebal jugaklah) sebabnya kalau nak merasa lebam bekas cubit kat peha atau birat tali pinggang kat belakang badan hah cubalah...itu kalau kes beratlah tu, tapi kalau setakat "radio karat' dan "jelingan menggoda" Mak, selalu dahlah....

Tapi budak-budak sekarang nie dah tak macam dulu lagi (tak sure lah pulak kat Malaysia...). Mereka dah bebas beri pendapat dan menyuarakan ketidakpuasan hati mereka. Rasanya ini semua sebab pergaulan disini tambahan pulak disekolah pun memang digalakkan murid-murid untuk "berbahas" dengan cikgu dan menyuarakan pendapat mereka untuk setiap topik yang dibincangkan. Here, they practice two way discussions. Bagi Mommy ada eloknya jugak, sekurang-kurangnya nanti bila besar tak de lah jadi "pak turut" aje, cuma jangan sampai melampaui batas-batas adat kita dan boleh membezakan antara orang tua dan kawan, okaylah tu...

Panjang pulak intro kali nie. Sebenarnya Mommy nak cerita pasal conversation Mommy with Natasha malam tadi. Setiap kali Mommy update blog, Natasha selalu tanya apa yang Mommy tulis dan dia mesti menyebok tanya itu dan ini. Tapi malam tadi terlebih lah pulak curiosity dia, and she started asking me....


Natasha : Mommy, who is "my misses", is it me and Alyiah ?
Mommy : yes, kakak
Natasha : why did you call us "my misses"
Mommy : because "miss" means little lady and Mommy have two of them, you and Alyiah. It's plural, that's why Mommy said "my misses"
Natasha : Oh ! but why can't you just write our names ?
Mommy : then it will be difficult for Mommy coz every time Mommy has to type two different names.
Natasha : why don't you write our first name instead coz both our first names are Putri
Mommy : how can I write "My Putri", it's only referring to 1 person
Natasha : hmm...you said Putri means Princess, then you can write Princesses..."My Princesses"
Mommy : (ternganga kejap...) okay, if that's what you want...(masih cuba nak cover kebodohan diri sendiri !!!)
Natasha : tersenyum puas hati...


tapi belum sempat Mommy tarik nafas lega, dia sambung lagi...


Natasha : and Mommy ! can you write all your stories in english, then I can read and understand them better...
Mommy : Ok Kakak, Mommy will try...Mommy will try...(dengan nada sayu...)

Bertuah betul anak ni ! but anyway, she has her points correct. Dan dengan terpaksanya, lepas nie Mommy kenalah tukar ayat seperti title di atas...dan pasal entry in english tu pulak, let's see how it goes...

0 comments:

 
from comey_lote with ♥